• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
Прес-реліз: Щодо розвитку ситуації в Автономній Республіці Крим
Опубліковано 13 березня 2014 року о 11:04

Наприкінці лютого 2014 року, Російські військові незаконно вторглися на територію України в Автономну Республіку Крим. Такі дії Російської Федерації являють собою акт агресії проти України, суворе порушення міжнародних законів та становлять загрозу миру та стабільності в регіоні та безпеці в цілому світі.

Законний Уряд Автономної Республіки Крим було силоміць усунуто від влади. Людину з кримінальним минулим було призначено «маріонетковим» Прем’єр-міністром Автономної Республіки Крим. 6 березня 2014 року Парламент Автономної Республіки Крим ухвалив рішення «Щодо проведення референдуму в Автономній Республіці Крим», який заплановано на 16 березня 2014  року, що передбачає приєднання Автономної Республіки Крим до Російської Федерації.

Проведення референдуму абсолютно незаконне!

На останньому засіданні Ради Безпеки ООН, вищезазначений референдум було  кваліфіковано, рядом її членів,  як незаконний.

Таку ж саме позицію, щодо проведення референдуму в Автономній Республіці Крим було висловлено Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (OSCE) та Радою Європи у доданих документах:

Заява Міністра закордонних справ Швейцарії  та  Голови ОБСЄ Дідьє Буркхальтера щодо проведення референдуму в Автономній  Республіці Крим:

Д.Буркхальтер, зокрема, зазначив, що для визнання будь-якого референдуму щодо автономії чи суверенітету Криму легітимним, він має базуватися на Конституції України та відповідати вимогам міжнародного права. У цьому зв’язку, Діючий голова ОБСЄ закликав усі сторони утриматися від підтримки неконституційних дій (у Криму).

Діючий голова ОБСЄ також виключив можливість залучення ОБСЄ до спостереження у ході «референдуму» 16 березня ц.р., у зв’язку з неконституційністю цього заходу. Крім того, нагадав Д.Буркхальтер, головною передумовою будь-якої спостережної діяльності є запрошення відповідної держави-учасниці.

Посилаючись на досвід інших держав, зокрема Швейцарії, Діючий голова ОБСЄ відзначив, що процеси, спрямовані на зміну конституційного ладу та посилення автономії регіонів, носять складний та довготривалий характер, а діалог, як на національному, так і на регіональному та місцевому рівнях, має бути всеохоплюючим та інклюзивним. Інакше, замість вирішення проблемних питань, включаючи забезпечення прав меншин, такі процеси лише збільшуватимуть напруження.    

Д.Буркхальтер підтвердив свою готовність до діалогу з усім сторонами, насамперед в рамках Контактної групи, щодо пошуку шляхів виходу з ситуації, що склалася. Він також звернув увагу на серйозну стурбованість свого Особистого представника стосовно ситуації у Криму. Крім того, Діючий голова ОБСЄ закликав усі держави-учасниці до оперативного прийняття рішення щодо створення Моніторингової місії ОБСЄ по Україні та її подальшого розгортання.

Заява Президента Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Г. ван Стаа щодо запланованого референдуму в Автономній Республіці Крим:

«Я не можу не висловити жаль щодо цієї ініціативи. Організація проведення референдуму за такий короткий строк, використовуючи закриті питання, без консультацій з національними органами влади та за умов несанкціонованої присутності збройних угруповань, що є кричущим порушенням міжнародного права, є пародією на демократичний процес, яку я засуджую. Це може стати серйозним кроком назад у демократичному розвитку цього регіону.

Як президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, Панєвропейської Асамблеї вибраних представників європейських міст та регіонів, я рішуче підтримую розвиток більшої регіональної автономії у наших державах-членах. Крім того, у 2013 році у своїх рекомендаціях Комітету міністрів Ради Європи щодо регіонів та територій зі спеціальним статусом в Європі, Конгрес закликав держави-члени Організації до більш широкого використання моделі спеціального статусу з метою забезпечення особливих потреб регіонів з особливими історичними та культурними характеристиками, у чому Крим слугує яскравим прикладом.

Я б хотів підкреслити, що Крим вже має особливий статус Автономії у складі України. Якщо народ Криму бажає у подальшому поглибити та розширити автономію, то в Україні існує правова база для таких кроків, необхідних для перегляду відповідних конституційних положень. Конгрес буде готовий надати необхідне сприяння та консультативну допомогу для будь-яких подібних ініціатив».

 

12 Березня 2014 року                                                                              Посольство України в Малайзії 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux